Ja ir organismā ir iekaisums, cilvēks ir saaukstējies, tam ir gripa vai kādi citi vīrusi, tad ārsti parasti izraksta antibiotikas.

Vispārzināms fakts, ka antibiotikas ne tikai noindē mikrobus, bet saindē visu organismu un tiek iznīcināta arī noderīgā mikroflora, kas nodrošina produktu sagremošanu. Pēc antibiotiku tablešu lietošanas viss slimnieka gremošanas trakts tiek pamatīgi sabojāts uz 5-10 gadiem, un tas vairs nespēj pilnvērtīgi sagremot pārtiku.

Antibiotiku lietošanas vietā efektīvs līdzeklis ir ajurvēdiskā diēta lietojot tikai produktus ar sārmainu pēcgaršu, kuru tautā sauc par “ph diētu”.

Internetā skaļi reklamētā sārmainā pH diēta, kas ņemta no Ajurvēdas, nav paredzēta ikdienai, bet pielietojam tikai kā īslaicīgs ārstēšanās kurss iekaisumu un vīrusu infekciju gadījumā.

Daži ārsti un arī Holivudas šova zvaigzne Viktorija Bekhema,  neiedziļinoties lietas būtībā iesaka visiem sārmaino diētu notievēšanai, bet tas ir nekas vairāk kā muļķība, pārprasts Ajurvēdā esošās diētas pielietojums, kas noteikti nav paredzēta tādiem mērķiem kā notievēšanai.

Bez tam apšaubāms un neobjektīvs ir arī mūsdienu dietologu pH testēšanas veids – tie  pārtikas produktu vienkārši sadedzina un pēc tam pārbauda pelnu pH. Patiesībā kuņģī notiek pavisam citi, daudz sarežģītāki procesi, tur ēdieni netiek sadedzināti atklātā liesmā un produkta pH barības pārstrādes procesā mainās vairākas reizes, kunģī, zarnās un pēc tam asinīs.

Šai diētai  nav nekādu komplikāciju, un tā ir gandrīz tikpat efektīva kā antibiotiku iedarbība, toties tai nav itin nekādas blaknes un negatīvu efektu.

Lai nomāktu iekaisuma procesus organismā (vienalga vai vīrusa vai baktēriju uzraisītus)  jāpieturas pie sekojošo produktu diētas, tas nozīmē ka drīkst lietot tikai šos produktus no zemāk dotā saraksta.

Parasti apmēram viena vai divas nedēļas ir pietiekoši ilgs laiks lai iekaisumi mitētos.

Vajag ēst minimāli, nedrīkst pārēsties. Kategoriski aizliegts lietot sintētiskos vitamīnus un  jebkādus saldumus. Ja nespēj izturēt, tad var nedaudz medus.

Pārtikas produkti, kas rada sārmainu pēcgaršu  (vipak – garša pēc pārstrādes)

Augļi – citroni, banāni, vīnogas, plūmes

Dārzeņi – visi, tajā skaitā zaļie, dzeltenie, sarkanie,  gan cepti, gan vārīti, ( ja lieto tomātus, tad noteikti kopā ar kurkumu, ķimenēm un sinepēm)

Kartupeļi ( vislabāk tvaicēti)

Diedzēti graudi

Augu eļļas (auksti spiestas, nekarsētas)

Mandeles

Soja – visos veidos

Piens un krējums

Ābolu etiķis

Visas garšvielas