Garšvielas

Saskaņā ar Ājūrvēdu, katram cilvēkam individuāli ir jāizvēlas sev piemērotas garšvielas, atbilstoši savai došai (vata, pitta un kapha), jo katram ir ieteicamas citas garšvielas.

Labākās garšvielas tādiem cilvēkiem, kam dominē vata doša, ir safrāns, baziliks, svaigs ingvers, ķimenes, melnie pipari, fenhelis.

Cilvēkiem, kam dominē Pita doša, būs ieteicams kanēlis, piparmētra, koriandrs, kurkuma, fenhelis, svaigs koriandrs, kardamons.

Cilvēkiem, kam dominē Kapha doša  – krustnagliņas, kurkuma, melnie pipari, sinepju sēklas, čilli pipari, sierāboliņš.

Ja neesat pārliecināts, kura doša Jums dominē,  un, ja jūsu ģimenē ir vairāki cilvēki ar dažādām došām, ​​jūs vienmēr varat izmantot garšvielas, kas der visiem. Tās ir ķimenes, sierāboliņš, ingvers (svaigs), koriandrs, sinepju sēklas, kurkuma (svarīgi izmantot kulinārijā ikdienas), asafoetīda.

Tātad, kā izmantot garšvielas kulinārijā? Parasti, pievieno ēdienam garšvielas, tajā brīdī, kas ir tuvu pie vārīšanas beigām vai īsi pirms ēdiena pasniegšanas, jo ilgstoša karstums ar izraisīt garšas un aromātu zudumu. Žāvētas garšvielas var pievieno nedaudz agrāk,  jau gatavošanas procesā.

Svaigi maltas garšvielas (piemēram, melnie pipari, krustnagliņas, fenheļa, kardamons, kanēlis u.c.), dod spēcīgāku garšu un ir iedarbīgākas  nekā jau iepriekš samaltas.

Parasti maltus garšaugus un garšvielas ieteicams uzglabāt vienu gadu, bet divus gadus var uzglabāt tās garšvielas, kas nav iepriekš samaltas.

Citas piezīmes par garšvielu lietošanu:

Pret lieko svaru ieteicams – kurkuma, kajena, ingvers, melnie pipari, kanēlis, sinepes, ķimenes.

Pret gāzēm vēderā; kanēlis, kardamons, lauru, fenhelis, dilles, piparmētras, kumelītes.

Ja ir dedzināšana vēderā ( skābes gremošanas traucējumi): ķimenes, koriandrs, dilles, koriandrs, alvejas, lakrica.

Lai samazinātu vai novērstu cukura diētu ieteicamas ar saldu garšu garšvielas: anīss, kardamons, kanēlis, muskatrieksts, fenheļa.

Košļājot krustnagliņu vai kardamonu var atsvaidzināt elpu. Šī ir lieliska alternatīva košļājamai gumijai.