Glutēns
Kvieši ir uzskatāmi par visenerģētiskāko produktu, kas ir veselīgs, svarīgs, dod spēku izturību un vīrišķību, mūsu teritorijā tas ir kā pamatēdiens, tāpat kā dienvidniekiem rīsi, to ir jāēd ikdienā.
Vajadzētu ņemt vērā, ka kviešu un citu graudaugu ēdienus vislabāk ēst pusdienlaikā, bet noteikt izvairīties no tiem vakariņās.
Vajadzētu izvairīties ēst ar raugu raudzētu maizi.
Mūsdienās kvieši rūpnieciski tiek audzētie izmantojot “jaunās” audzēšanas metodes, lai iegūtu lielāku ražu, un diemžēl tie satur arī daudz dažādas ķimikālijas.
Glutēns, kas ir kviešos, ir grūti sagremojams, jo tam nepieciešama spēcīga kuņģa skābe, lai to apstrādātu. Ja cilvēkam kuņģī nav pietiekami daudz skābes, sakarā ar vāju gremošanas uguni, tad glutēnu tas nespēj sagremot.
No tūkstošiem cilvēku, kam ārsti norāda lipekļa nepanesību un iesaka bezglutēna diētu, praktiski tikai daži tiešām to nepanes. Parasti problēma ir nevis pats glutēns, bet slikta gremošana.
Ājurvēda māca, ka kvieši ir smags, lipīgs, trekns un grūti sagremojams produkts, it īpaši savienojumā ar raugu (cepot maizi), un ja to ēd kopā ar citu ļoti smagu un grūti sagremojamu pārtiku, kā piemēram, gaļu, olām un sieru, tad tas kļūst vēl grūtāk sagremojams.