Šokolāde

No Ājurvēdas viedokļa, šokolāde nav lietojama kā pārtikas produkts, bez tam tā palielina Pitta un Vata došas, to var lietot tikai kā zāles medicīniskiem mērķiem. Ārstnieciski lietojamā deva ir ne vairāk kā mazs gabaliņš ( 5 gr.) dienā. Lielākos daudzumos šokolāde jau kļūst  par indi, kas destabilizē visu organismu.

Šokolādes saldā garša nomierina Pittu, tas arī izskaidro mūsu alkas pēc saldumiem. Bet ir jāņem vērā, ka par šokolādi, kā ārstniecisku produktu var saukt tikai tīru kakao, kam nav pievienoti mākslīgie saldinātāji, piem. batoniņš ”Snickers” nav uzskatāms par šokolādi. Tumšā šokolāde satur 60 vai vairāk procentu kakao, piena šokolāde satur daudz mazāk kakao, bet baltā šokolāde nesatur kakao vispār- tikai kakao sviestu un pienu. Tumšā šokolāde satur kofeīnu, kas ir narkotiska viela, bez tam tā var palielināt nierakmeņu veidošanās risku, migrēnu, problēmas ar acīm. Jāņem vērā, ka šokolāde ir grūti sagremojams produkts .

Daudz labāk būtu šokolādi aizstāt ar saldiem žāvētajiem augļiem, vai citiem mazāk bīstamiem saldumiem.